Optimizacija slika je ključni korak u postizanju brzog i efikasnog učitavanja web stranica. Slike su uobičajeno najveći element koji utiče na ukupnu veličinu stranice i stoga mogu značajno usporiti njezino učitavanje. Srećom, postoje razni načini na koje se može optimizovati slike kako bi se smanjila njihova veličina i ubrzalo učitavanje stranice.

Jedan od najjednostavnijih načina za optimizaciju slika je smanjivanje njihove veličine. Slike se mogu skalirati i prilagođavati veličini kako bi se odgovarale dimenzijama web stranice. Ovo može značajno smanjiti veličinu slike i ubrzati njezino učitavanje. Međutim, važno je napomenuti da se slike ne smiju skalirati ispod njihove prirodne veličine jer to može dovesti do gubitka kvaliteta slike.

Drugi način optimizacije slika je smanjivanje kvaliteta slike. Slike se mogu spremiti u različitim formatima, poput JPEG-a, PNG-a ili GIF-a, a svaki format ima različite razne kvalitete. Smanjenjem kvaliteta slike, njezina veličina se takođe  smanjuje, ali se može primetiti gubitak kvaliteta. Stoga je važno pronaći ravnotežu između veličine slike i kvaliteta slike.

Takođe , kompresija slika je ključni faktor u optimizaciji slika. Kompresija se može izvršiti na različite načine, kao što su gubitni i bezgubitni algoritmi kompresije. Bezgubitna kompresija slika zadržava svaku pojedinu tačku slike, dok gubitna kompresija uklanja detalje koji se ne primećuju golim okom. Gubitna kompresija može biti vrlo efikasna u smanjenju veličine slike, ali može dovesti do vidljivog gubitka kvaliteta. Međutim, neke web stranice mogu prihvatiti ovu vrstu gubitaka kako bi postigle brže učitavanje.

Još jedan način optimizacije slika je izbegavanje transparentnosti i pretvaranje transparentnih PNG-a u JPEG ili drugi format koji ne podržava transparentnost. Transparentnost u PNG-u može značajno povećati veličinu slike i stoga ga treba izbegavati ako nije potrebno.