Blog je oblik internetskog sadržaja koji omogućuje pojedincima i firmama da izraze svoje misli, stavove, znanje i iskustvo putem pisanih postova na mreži. U osnovi, blog predstavlja lični dnevnik, odnosno virtualni prostor na kojem se objavljuju tekstovi u kojima se iznose autorska mišljenja, stavovi, ideje i znanja. Slično kao što su knjige, novine i časopisi prije interneta bili mediji za objavljivanje pisanih sadržaja, blog je danas uveliko preuzeo tu ulogu u digitalno doba.

Blogovi su postali popularni u ranim 2000-ima kao sredstvo komunikacije i umrežavanja na internetu. U početku su bili više usmereni na lični život i interese pojedinaca, ali  vremenom su postali važan kanal za komunikaciju firmi s klijentima i publikom. Danas blogovi predstavljaju neizostavan dio marketinških strategija mnogih firmi i brendova, jer omogućuju direktnu komunikaciju s potrošačima, stvaraju brend svest, povećavaju promet i prodaju.

Kao oblik internetskog sadržaja, blogovi se često dele prema sadržaju, vrsti i temi. Postoje lični blogovi koji se bave temama poput putovanja, hrane, mode, književnosti, sporta, umetnosti i kulture, ali i blogovi posvećeni poslovnom svetu, marketingu, tehnologiji, obrazovanju, zdravlju, vestima i drugim temama. Blogovi mogu biti i multimedijalni, sadržavati fotografije, videozapise,  infografike.

Prednosti blogova su mnogobrojne. Omogućuju pojedincima i firmama da se izraze i izlože svoje ideje, da izgrade svoju publiku, uspostave kontakte i povežu se s drugim ljudima. Blogovi su takođe  izvrsan alat  za optimizaciju pretraživača, što znači da se mogu koristiti za poboljšanje vidljivosti na pretraživačima i povećanje poseta na web sajtu. Osim toga, blogovi su izvrsni za stvaranje autoriteta i poverenja među publikom, što dovodi do dugoročne lojalnosti čitatelja.

U zaključku, blogovi su postali važan dio internetskog sveta i bitan alat za pojedince i firme. Bez obzira na temu ili ciljnu publiku, blogovi omogućuju izražavanje mišljenja, stvaranje zajednica i ostvarivanje poslovnih ciljeva.