WordPress je jedna od najpopularnijih platformi za izradu web sajtova, ali   vremenom i rastom sadržaja vaše web sajt, može postati sporiji i teži za učitavanje. Spor  web sajt može imati negativan uticaj na korisničko iskustvo i SEO, što može rezultirati manjim prometom i manjim prihodima. Međutim, postoji nekoliko jednostavnih koraka koje možete poduzeti da ubrzate svoj  WordPress sajt i poboljšate njegove performanse.

  1. Odaberite brzi i pouzdani hosting. Hosting je ključni faktor za brzinu vašeg web sajta. Ako koristite jeftin hosting ili delite hosting s drugim web sajtovima, može doći do sporog učitavanja i prekida veze. Odaberite brzi i pouzdani hosting   kako bi vaš sajt bi0 brz  i siguran.
  2. Optimizujte slike Velike slike mogu usporiti vašu web stranicu, stoga je važno da optimizujete veličinu i format slika. Možete koristiti alate za kompresiju slika ili pluginove za WordPress koji automatski kompresuju slike i poboljšavaju brzinu učitavanja.
  3. Upotrebite caching Caching je proces pohranjivanja statičkih datoteka kao što su CSS, JavaScript i HTML kako bi se smanjilo vreme učitavanja stranice. Možete koristiti pluginove za WordPress poput WP Super Cache ili W3 Total Cache koji će vam pomoći da ubrzate svoju web stranicu.
  4. Optimizujte kod i izbegavajte loše plaginove Loš kod i neispravni plaginovi mogu uticati na performanse vaše web stranice i usporiti je. Izbegavajte loše plaginove i optimizujte svoj kod kako biste poboljšali brzinu učitavanja.
  5. Izbegavajte velike multimedijske datoteke Multimedijske datoteke poput videozapisa i zvukova mogu biti velike i usporiti vaš sajt. Pokušajte izbegavati velike multimedijske datoteke ili ih kompresujte kako biste poboljšali brzinu učitavanja stranice.
  6. Upotrebite CDN (Content Delivery Network) CDN je mreža servera koji se koriste za isporuku sadržaja poput slika i statičkih datoteka kako bi se ubrzalo vreme učitavanja. Možete koristiti plaginove za WordPress koji podržavaju CDN ili se obratiti svom hosting provajderu za pomoć u postavljanju CDN-a.
  7. Redovno ažurirajte WordPress i plaginove Ažuriranje WordPressa i pluginova je važno kako bi vaša web stranica funkcionisala