Pokretanje bloga je postalo prilično popularno u poslednje vreme, jer pruža mogućnost ljudima da izraze svoje misli i ideje na internetu. Ako ste zainteresovani da pokrenete sopstveni blog, postoji nekoliko koraka koje treba da sledite kako biste započeli ovu avanturu. U ovom članku ćemo vam pružiti osnovne smernice za pokretanje bloga.

  1. Odredite svoju temu

Pre nego što započnete bilo kakve pripreme, potrebno je da odlučite o kojoj temi želite da pišete. To se naziva „niša“ i važno je jer će vam pomoći da privučete ciljanu publiku. Ako želite da vaš blog bude uspešan, morate da se fokusirate na određenu nišu i da pišete o temama koje su relevantne vašim čitaocima.

  1. Odaberite platformu za blogovanje

Postoji mnogo platformi za blogovanje, a neke od najpopularnijih su WordPress, Blogger, Tumblr i Medium. Svaka od ovih platformi ima svoje prednosti i mane, a izbor zavisi od vaših ciljeva, budžeta i tehničke veštine. Na primer, WordPress je jedna od najpopularnijih platformi za blogovanje i omogućava vam da imate potpunu kontrolu nad svojim blogom. S druge strane, Blogger je lakši za korišćenje, ali ima manje funkcija.

  1. Odaberite domen i hosting

Ako želite da vaš blog izgleda profesionalno, morate imati sopstveni domen. Domen je ime vašeg bloga i adresa na internetu koja će biti dostupna vašim čitaocima. Hosting je usluga koja vam omogućava da postavite svoj blog na internetu. Postoji mnogo hosting kompanija i cena hostinga zavisi od vaših potreba i budžeta.

  1. Instalirajte WordPress

Ako ste odlučili da koristite WordPress, potrebno je da ga instalirate na vašem hosting nalogu. Većina hosting kompanija nudi mogućnost brze instalacije WordPress-a. Nakon što instalirate WordPress, možete odabrati izgled vašeg bloga, dodati funkcije i početi da pišete.

  1. Izaberite temu i dodatke

Tema je izgled vašeg bloga i važno je da izaberete temu koja odgovara vašoj niši. WordPress ima mnogo besplatnih tema koje možete koristiti ili možete kupiti premium temu koja će vam dati više opcija. Dodaci su aplikacije koje možete dodati na vaš blog kako biste unapredili funkcionalnost i izgled.

  1. Počnite da pišete

Nakon što ste postavili svoj blog, izabrali temu i dodatke, možete da krenete.