Backlinkovi, poznati i kao ulazni linkovi, su veze koje dolaze s drugih web stranica i usmeravaju posetioce na vašu web stranicu. Ovi linkovi se smatraju vrlo važnim faktorom u rangiranju web stranica na pretraživačima, jer ih pretraživači smatraju kao dokaz relevantnosti i autoriteta vaše web stranice.

Kada druga web stranica usmerava posetioce na vašu web stranicu putem linka, to se smatra kao preporuka ili glasanje za vašu web stranicu. Što više kvalitetnih backlinkova imate, to će vaša web stranica biti bolje rangirana na pretraživačima.

Postoji nekoliko vrsta backlinkova. Jedan od najvažnijih tipova su prirodni backlinkovi, koji se pojavljuju kada drugi ljudi ili web stranice povezuju s vašom web stranicom jer smatraju da je relevantna i korisna za njihove posetioce.

Druga vrsta backlinkova su stvoreni backlinkovi, koji se stvaraju kada se namerno postavlja link na drugu web stranicu s ciljem dobijanja backlinka. Ova praksa se naziva link building i može biti vrlo efikasna ako se koristi na pravi način.

Važno je napomenuti nisu svi backlinkovi su jednaki. Kvalitet  backlinkova igra veliku ulogu u rangiranju vaše web stranice. Backlinkovi s web stranica visokog kvaliteta, poput popularnih medija ili vodećih blogova , imaju veću težinu nego backlinkovi s manje poznatih ili lošije ocenjenih web stranica.

Takođe, postoji opasnost od loših backlinkova koji dolaze s niskokvalitetnih web stranica ili web stranica povezanih sa spamom. Ovi loši backlinkovi mogu imati negativan učinak na rangiranje vaše web stranice i mogu dovesti do kazni pretraživača.

Kako biste dobili kvalitetne backlinkove, važno je stvoriti koristan i vredan sadržaj na vašoj web stranici koji će privući pažnju drugih web stranica. Možete takođe koristiti strategije kao što su gostujući blogovi, učešće u društvenim mrežama i gradnji odnosa s drugim web stranicama u vašem okruženju kako biste dobili backlinkove.

U zaključku, backlinkovi su važan faktor u rangiranju web stranica na pretraživačima. Kvalitetni backlinkovi mogu pomoći u poboljšanju rangiranja vaše web stranice i privlačenju više posetilaca.