Redizajn sajta je proces poboljšanja postojećeg izgleda, funkcionalnosti i upotrebljivosti veb stranice. Kada se sajt redizajnira, može se poboljšati njegov izgled, funkcionalnost, preglednost i korisničko iskustvo, što može dovesti do povećanja posete, prodaje i konverzije.

U ovom članku ćemo istražiti zašto je redizajn sajta važan i kako možete napraviti dobar redizajn koji će privući korisnike.

Zašto je redizajn sajta važan?

Postoje mnogi razlozi zbog kojih biste trebali razmisliti o redizajnu vašeg sajta. U nastavku su neki od najvažnijih razloga:

  1. Poboljšava korisničko iskustvo: Redizajniranje sajta omogućava vam da poboljšate korisničko iskustvo svojih korisnika. Ako je sajt težak za navigaciju ili nije dovoljno intuitivan, korisnici će se brzo frustrirati i možda će napustiti vašu stranicu. Redizajn sajta omogućava vam da poboljšate strukturu i navigaciju, što će korisnicima olakšati pronalaženje onoga što traže.
  2. Poboljšava vizuelni identitet: Ako vaš sajt izgleda zastarelo ili ne privlači pažnju, to može negativno uticati na percepciju vaše marke. Redizajn sajta vam omogućava da ažurirate vizualni identitet vašeg brenda i stvorite privlačniji i suvremeniji izgled.
  3. Poboljšava SEO: Redizajn sajta može poboljšati SEO vašeg sajta. Korištenje SEO prijateljskih tehnika poput pravilne strukture URL-a, optimizovanih meta opisa i tagova, smanjenja vremena učitavanja stranice, može pomoći u poboljšanju rangiranja vašeg sajta na pretraživačima.
  4. Povećava prodaju i konverziju: Ako je vaša stranica teška za navigaciju ili ima komplikovani proces kupovine, korisnici će se brzo frustrirati i možda neće kupiti vaše proizvode ili usluge. Poboljšavanje korisničkog iskustva i procesa kupovine može dovesti do povećanja prodaje i konverzija.

redizajn sajta

Redizajn sajta je proces kojim se postojeći sajt unapređuje kako bi se poboljšalo korisničko iskustvo i vizuelni izgled. Redizajn može biti neophodan iz različitih razloga, kao što su promena poslovnog cilja, prilagođavanje korisničkih potreba, ažuriranje tehnologija ili jednostavno želja za modernizacijom.

Jedan od najvažnijih razloga za redizajn sajta je prilagođavanje mobilnim uređajima. Kako se sve više korisnika pristupa internetu putem mobilnih telefona i tableta, sajtovi koji nisu optimizovani za mobilne uređaje mogu izgubiti korisnike. Redizajn  koji je prilagođen mobilnim uređajima može značajno poboljšati korisničko iskustvo i povećati broj poseta i konverzija.

redizajn sajta

Ako se kompanija fokusira na drugi proizvod ili uslugu, sajt bi trebalo da odražava taj novi fokus. Takođe, ako se brend modernizuje ili menja, sajt treba da prati taj trend.

Ažuriranje tehnologija je još jedan važan razlog za redizajn sajta. Ako je postojeći sajt napravljen pre nekoliko godina, može biti zastareo i neefikasan. Nova tehnologija može omogućiti bolje performanse i funkcionalnosti, kao i poboljšanu sigurnost.

Kada se odlučite za redizajn sajta, važno je da pažljivo planirate proces. Pre nego što krenete sa redizajnom, treba da analizirate postojeći sajt kako biste identifikovali nedostatke i prednosti. Na taj način možete planirati nove funkcionalnosti i izgled koji će poboljšati korisničko iskustvo.

Takođe, treba da razmislite o ciljnoj publici sajta. Vaš sajt treba da bude prilagođen njihovim potrebama i preferencijama. Ako ciljna publika koristi mobilne uređaje, sajt treba da bude prilagođen tim uređajima. Ako su korisnici skloni vizuelno atraktivnom izgledu, sajt treba da bude privlačan i moderan.

Kada planirate redizajn sajta, treba da razmislite o funkcionalnostima koje su potrebne za postizanje poslovnih ciljeva. Na primer, ako želite da povećate prodaju, možda će vam biti potrebne funkcionalnosti poput korpe za kupovinu, pregleda proizvoda