HTTP (Hypertext Transfer Protocol) i HTTPS (Hypertext Transfer Protocol Secure) su dva protokola koji se koriste za prenos podataka preko interneta. Oba protokola omogućavaju prenos web stranica, ali postoji razlika u načinu na koji se podaci šalju i primaju.

HTTP protokol se koristi za prenos podataka između web servera i web pretraživača. Kada korisnik poseti web stranicu koja koristi HTTP protokol, svi podaci koji se prenose između servera i pretraživača su nezaštićeni i mogu se lako presresti. To znači da se informacije poput korisničkih imena, lozinki i drugih osetljivih podataka mogu videti i ukrasti.

S druge strane, HTTPS protokol šifrira podatke pre nego što ih pošalje preko interneta. Kada korisnik poseti web stranicu koja koristi HTTPS protokol, pretraživač i server uspostavljaju sigurnu vezu i sve podatke koji se prenose između njih su šifrirani. Ovo sprečava bilo koga da pristupi podacima koji se prenose između servera i pretraživača.

Glavna razlika između HTTP i HTTPS protokola je  u tome što HTTPS štiti podatke koji se prenose preko interneta od neovlaštenog pristupa i krađe.

Postoji još jedna važna razlika između ova dva protokola. Google, kao najpopularniji pretraživač na svetu, preferira web stranice koje koriste HTTPS protokol. To znači da web stranice koje koriste HTTPS protokol imaju prednost u rangiranju u Googlovim rezultatima pretrage u odnosu na one koje koriste HTTP protokol. Ovo je zato što Googl  smatra da su web stranice koje koriste HTTPS protokol sigurnije i pouzdanije.

Dakle, ako imate web stranicu, važno je prebaciti se na HTTPS protokol kako bi se osigurala sigurnost vaših korisnika i poboljšalo vaše rangiranje u Googlovim rezultatima pretrage. To možete učiniti tako da nabavite SSL sertifikat, koji će vam omogućiti da koristite HTTPS protokol na vašoj web stranici. SSL sertifikat je digitalni sertifikat koji potvrđuje identitet vaše web stranice i šifrira sve podatke koji se prenose preko interneta. SSL sertifikati se obično kupuje od sertifikovanih tela, a neki web hosting provajderi nude besplatne SSL sertifikate u sklopu svojih usluga.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *