Naziv domena, izbor pravog naziva domena je jedan od najvažnijih koraka u pokretanju bilo kakvog online posla. To je ime po kojem će ljudi pronaći vašu web stranicu, stoga je važno odabrati naziv koji će biti jednostavan za pamćenje, lako izgovorljiv i koji će dobro predstavljati vaš brend ili tematiku vaše web stranice. U ovom članku, razmotrit ćemo nekoliko koraka za odabir pravog naziva domena.

Razmislite o svrsi vaše web stranice pre nego što počnete razmišljati o imenu domena, morate razmisliti o svrsi vaše web stranice. Ako je to lična web stranica, možete koristiti svoje ime ili nadimak kao dio domena. Ako je u pitanju poslovna web stranica, pokušajte uključiti ime vašeg branda u naziv domena.

kako izabrati naziv domena

  1. Razmislite o brendu

Naziv domena trebao bi biti usklađen s brendom vašeg poslovanja. Ako već imate registrovanu firmu, domen  bi trebao biti povezan s imenom firme ili proizvodom koji promovišete. To može pomoći u stvaranju prepoznatljivosti vašeg brenda.

  1. Kratko i jednostavno

Domen  bi trebao biti što kraći i jednostavniji za pamćenje. Što je naziv duži, to će biti teže za korisnike da ga zapamte i unesu u pretraživač. Izbegavajte složene nazive koji uključuju specijalne znakove ili brojeve. Pokušajte pronaći naziv koji je lako izgovorljiv i lako se pamti.

  1. Korištenje ključnih riječi

Uključivanje ključnih reči u naziv domena može pomoći u rangiranju vaše web stranice na pretraživačima. Ako na primer pokrećete web stranicu o kućnim ljubimcima, razmislite o korištenju reči poput „ljubimci“, „psi“ ili „mačke“ u nazivu domena. To će pomoći korisnicima da brže pronađu vašu web stranicu kad pretražuju na pretraživačima.

  1. Proverite dostupnost

Proverite da li je naziv domena koji ste odabrali dostupan. Postoji mnogo web stranica koje nude usluge provere dostupnosti domena, poput Loopia, GoDaddy . Ako je vaš odabrani naziv domena već zauzet, razmislite o nekoj drugoj varijanti ili proširenju domena s nekom drugom ekstenzijom.

  1. Razmislite o geografskoj lokaciji

Ako vaša web stranica služi specifičnoj geografskoj lokaciji, razmislite o uključivanju te lokacije u naziv domena. Na primer, ako se vaša firma nalazi u Srbiji, razmislite o korištenju „.rs“ ekstenzije.

Zaključak, izbor naziva domena je važan korak u pokretanju online posla.

kako izabrati naziv domena