Sigurnost na internetu je postala jedna od najvažnijih tema u poslednje vreme, a upotreba HTTPS protokola jedan je od načina da se poveća sigurnost sajtova. Međutim, HTTPS protokol ne utiče samo na sigurnost, već i na optimizaciju sajta. U ovom članku ćemo objasniti kako HTTPS utiče na optimizaciju sajta i zašto bi svaki vlasnik sajta trebalo da koristi HTTPS protokol.

Šta je HTTPS?

HTTPS (Hypertext Transfer Protocol Secure) je sigurna verzija HTTP protokola koja koristi SSL/TLS enkripciju kako bi se zaštitili podaci koji se prenose između korisnika i sajta. SSL/TLS enkripcija šifrira podatke tako da ne mogu biti pročitani ili modifikovani od strane neovlašćenih lica.

Kako HTTPS utiče na optimizaciju sajta?

  1. HTTPS pomaže u poboljšanju rangiranja sajta na Google pretraživaču

Google već godinama koristi HTTPS kao faktor za rangiranje sajtova na pretraživaču. Sajtovi koji koriste HTTPS imaju veću šansu da se rangiraju više u odnosu na sajtove koji koriste HTTP. Ovo znači da ako želite da poboljšate rangiranje vašeg sajta, trebalo bi da koristite HTTPS protokol.

  1. HTTPS povećava poverenje korisnika

Kada korisnici vide da se sajt koji posećuju koristi HTTPS protokol, to povećava njihovo poverenje u sajt i ustanovu koja je iza njega. Korisnici će biti skloniji da ostave svoje podatke, kao što su ime, adresa i broj kreditne kartice, na sajtu koji koristi HTTPS protokol.

  1. HTTPS poboljšava brzinu učitavanja sajta

Iako se misli da HTTPS može usporiti brzinu učitavanja sajta, istina je da on može poboljšati brzinu učitavanja. Ovo se događa zato što HTTPS protokol omogućava HTTP/2, što je noviji protokol koji poboljšava brzinu učitavanja sajta.

  1. HTTPS sprečava napade hakera

HTTPS protokol sprečava hakere da pristupe podacima koji se prenose između korisnika i sajta. SSL/TLS enkripcija štiti podatke koji se prenose, čineći ih neupotrebljivim ako dođu u ruke hakera.

Zaključak

Korištenje HTTPS protokola je ključno za poboljšanje sigurnosti i optimizacije sajta. Ako još uvek ne koristite HTTPS, trebalo bi da razmislite o tome da pređete na