Crna i bela su večne suprotnosti u svetu boja, a njihova primena u web dizajnu takođe može biti predmet rasprave. Odabir boje pozadine stranice može uticati na dojam koji posetioci imaju o vašoj web stranici. Međutim, odabir između crne i bele pozadine nije uvek lako. U ovom članku ćemo istražiti prednosti i nedostatke korištenja crne ili bele pozadine na web stranici.

Bela pozadina web sajta

Bela pozadina je vrlo popularna u web dizajnu jer omogućava čitljivost teksta i čisti izgled. Bela pozadina je takođe u skladu s minimalističkim stilom web dizajna. Prednost bele pozadine je u tome što je tekst lako čitljiv na njoj, a slike i drugi elementi se ističu i izgledaju jasnije na svetloj pozadini. Bela pozadina takođe daje dojam profesionalnosti i čistoće. Bela pozadina je posebno prikladna za web stranice koje se bave informacijama, kao što su blogovi ili vesti.

Prednost bele pozadine je u tome što je pristupačna i često se koristi kao pozadina web stranica. Međutim, jedan od nedostataka bele pozadine je da može biti previše sjajna za oči, posebno kada je u pitanju tamni tekst. Takođe, bela pozadina može se činiti dosadnom i nedovoljno privlačnom za neke posetioce.

Crna pozadina web sajta

Crna pozadina može izgledati vrlo elegantno i moderno, pogotovo kada se koristi za web stranice koje se bave umetnošću, fotografijom ili drugim kreativnim područjima. Crna pozadina takođe može dati osećaj ozbiljnosti i ekskluzivnosti. Crna pozadina je prikladna za web stranice koje žele stvoriti osećaj luksuza i modernosti.

Jedan od nedostataka crne pozadine je da se na njoj tekst teže čita, posebno kada se koristi beli tekst. Tamni tekst na svetloj pozadini obično je lako čitljiv, ali beli tekst na crnoj pozadini može biti težak za oči. Takođe, crna pozadina može se činiti previše tamnom i teškom za neke posetioce.

Koji odabir pozadine odabrati?

Prilikom izrade sajta izbor između crne i bele pozadine zavisi od vrste web sajta i ciljanom auditorijumu. Ako se web sajt bavi informacijama, blogovima ili vestima, bela pozadina može biti najbolja opcija.