Brzina učitavanja sajta jedan je od ključnih faktora za uspešnu optimizaciju sajta. Osim što poboljšava korisničko iskustvo, brzina sajta takođe može imati veliki uticaj na SEO (Search Engine Optimization). U ovom članku ćemo objasniti kako brzina sajta utiče na optimizaciju i zašto bi svaki vlasnik sajta trebalo da brine o brzini svojih stranica.

Šta je brzina sajta?

Brzina sajta se odnosi na vreme koje je potrebno za učitavanje sadržaja sajta na korisnički uređaj. To uključuje vreme potrebno za učitavanje HTML-a, CSS-a, JavaScript-a, slika i drugog sadržaja. Brzina sajta meri se u sekundama i obično se izražava kao vreme učitavanja celog sajta ili vreme učitavanja pojedinačnih stranica.

Kako brzina sajta utiče na optimizaciju?

  1. Brza brzina sajta poboljšava korisničko iskustvo

Korisničko iskustvo je jedan od najvažnijih faktora koji utiču na SEO. Google procenjuje kvalitet korisničkog iskustva pomoću različitih faktora, uključujući brzinu učitavanja sajta. Korisnici će ostati duže na sajtu koji se brzo učitava i ima bolje korisničko iskustvo, što će dovesti do više pregleda stranica, manje napuštanja sajta i bolje angažovanosti korisnika. Ovo će sve poboljšati rangiranje sajta na pretraživačima.

  1. Brza brzina sajta smanjuje stopu napuštanja sajta

Kada korisnici moraju da čekaju previše da se učita sajt, većina njih će napustiti sajt i potražiti drugi. Ovo povećava stopu napuštanja sajta, što nije dobro za SEO. Googl  koristi stopu napuštanja sajta kao faktor za rangiranje sajta. Ako veliki broj korisnika napušta vaš sajt, Googl  će smatrati da vaš sajt nije relevantan i manje će ga rangirati.

  1. Brzi sajtovi poboljšavaju korisničko iskustvo

Brzi sajtovi pružaju bolje korisničko iskustvo, što može pozitivno uticati na zadovoljstvo korisnika i povećati šanse da se vrate na sajt. Takođe, brzi sajtovi mogu smanjiti stope napuštanja sajta, što je takođe pozitivan uticaj na SEO.

Kako poboljšati brzinu sajta?

Postoje mnogi načini za poboljšanje brzine učitavanja sajta, uključujući:

  • Optimizacija slika: Smanjite veličinu slika kako bi se ubrzalo učitavanje stranica.
  • Korišćenje keš memorije itd