Evo detaljnijeg pogleda na  faktore koji utiču na cenu izrade sajta za mala preduzeća

 

Obim stranice. Recimo da kompanija za veb razvoj nudi paket poslovne veb stranice od 15 stranica za 15.500 din, ali vašoj web lokaciji je potrebno 35 stranica – koliko će to dodatno koštati?

Dobro pravilo je da dodate oko 1200 din po stranici za svaku stranicu preko onoga što je uključeno u standardni paket web lokacija. U ovom primeru, dodavanje 20 stranica (na 15 stranica uključenih u standardni paket web lokacija) koštalo bi 24.000 din. Dodajte ovaj iznos originalnoj osnovnoj ceni od 15.500 din i revidirani ukupni iznos je 39.500 din. Svaka situacija će se razlikovati, očigledno, ali ovo vam barem daje razumnu procenu troškova na osnovu uobičajenih cena u  2023.

Prilagođeni izgled sajta

Svaka izrada sajta počinje temom ili šablonom. Više niko ne kodira sajtove potpuno od nule.
To je previše dugotrajno i skupo.

Šablon ili tema vam često dovode 50-60% puta do cilja, ali još uvek je potrebno mnogo prilagođavanja i kodiranja da bi vaš sajt izgledao i funkcionisao onako kako želite.

Što je potrebno više prilagođavanja i kodiranja, to je veći trošak. Šabloni i teme su glavni razlog zašto često možete da napravite profesionalni sajt za mala preduzeća u rasponu od 12.000 do 40.000 din.

Prilagođene slike i grafike

Fantastične slike i grafike mogu vašem sajtu dati jedinstven izgled, ali to ima svoju cenu. Sofisticirani vizuelni efekti često zahtevaju poseban softver za uređivanje, a da ne pominjemo talenat stručnjaka za grafički dizajn po meri.

Prilagođeni logo

 Iako nije potreban, prilagođeni logotip je lep dodatak bilo kojoj web stranici. Prilagođeni logo podiže faktor poverenja/kredibiliteta. Da biste 2023. godine dobili pristojan, profesionalno dizajniran logo, očekujte da ćete platiti negde u rasponu od 2000 do 4.000 din.

Prilagođeno programiranje

Ponekad možete pronaći WordPress dodatak koji pruža tačnu funkcionalnost koju želite odmah  (tj. vrteška slika, portal za članstvo, kalkulator plaćanja itd.). U drugim slučajevima, da bi vaša web lokacija radila ono što želite, zahtevaju značajnu probu/grešku i testiranje. U savršenom svetu, sve bi bilo plug-and-plai i radilo bi savršeno prvi put – ali to je retko slučaj. Obično je potrebno dosta petljanja i testiranja da bi sve funkcionisalo kako je predviđeno.

Broj revizija dizajna

 Većina projekata web sajta počinje sa početnim dizajnom koncepta (nešto kao grubi nacrt), a onda je uobičajeno da imate 1 ili 2 kruga revizija dizajna da bi sve bilo kako treba.
Tehnički, dizajner web stranice može ponuditi onoliko krugova revizija dizajna koliko želi. Ali imajte na umu da svaka izmena dizajna doprinosi ukupnoj ceni projekta. Po mom iskustvu, 2 kruga redizajna su više nego dovoljne u 99% vremena.

Razvoj sadržaja prilikom izrade sajta

Čvrst, promišljen, ubedljiv sadržaj je osnova svake sjajne web stranice. Ako pokrećete novi sajt, ali još uvek nemate nikakav sadržaj, potrebno ga je razviti.

Ako imate postojeći sajt, ali je sadržaj slab, zastareo ili zastareo, moraće da se doradi, poboljša… možda čak i prepravi.
Tokom godina otkrili samo da je prepreka broj 1 za pokretanje web stranice razvoj sadržaja.

Naši klijenti se bore sa ovim jer je dugotrajno i teško izvodljivo. Zato smo pre nekoliko godina počeli da nudimo profesionalne usluge pisanja teksta za naše ponude za dizajn i razvoj web stranica.