U današnjem digitalnom dobu, izrada internet prodavnice može biti od vitalnog značaja za uspešno poslovanje. WordPress, popularna platforma za kreiranje i upravljanje veb sajtovima, nudi mnoge mogućnosti za izradu i upravljanje internet prodavnicom. U ovom članku, detaljno ćemo objasniti kako možete napraviti internet prodavnicu koristeći WordPress.

  1. Instaliranje WordPress-a

Prvi korak u izradi internet prodavnice u WordPressu je instaliranje same platforme. Možete to uraditi putem vašeg web hosting provajdera ili ručno preuzeti WordPress sa zvanične stranice i instalirati ga na vaš server.

  1. Izbor teme

Nakon instalacije WordPressa, sledeći korak je izbor teme koja će odgovarati vašim potrebama i ciljevima. Postoje mnoge teme koje su specijalizovane za izradu internet prodavnica, kao što su WooCommerce, Shopify i druge. Odaberite temu koja je dizajnirana za internet prodavnicu i koja odgovara vašim potrebama.

  1. Instalacija WooCommerce dodatka

Nakon odabira teme, sledeći korak je instaliranje WooCommerce dodatka. Ovaj dodatak će vam omogućiti da lako kreirate proizvode, upravljate narudžbinama i naplatama, i obavljate sve druge zadatke koji su neophodni za upravljanje internet prodavnicom. Ovaj dodatak je besplatan i možete ga instalirati putem WordPress-ove biblioteke dodataka.

  1. Konfiguracija WooCommerce-a

Nakon instaliranja WooCommerce dodatka, potrebno je konfigurisati osnovne postavke, poput valute kojom će se vršiti transakcije, načina isporuke, načina plaćanja i drugih opcija. Ove postavke se mogu prilagoditi u WooCommerce postavkama.

  1. Dodavanje proizvoda

Sledeći korak je dodavanje proizvoda u vašu internet prodavnicu. U WooCommerce dodatku možete lako dodati proizvode, opis, slike, cene i ostale detalje. Takođe možete dodati kategorije i tagove kako bi se vaši proizvodi lako mogli pretraživati.

  1. Kreiranje stranice za korpu i narudžbine

Kada ste dodali proizvode, potrebno je kreirati stranice za korpu i narudžbinu. Ove stranice će omogućiti vašim kupcima da lako dodaju proizvode u korpu, pregledaju sadržaj korpe i obave narudžbinu. WooCommerce dodatak vam omogućava da lako kreirate ove stranice.

Cena izrade internet prodavnice u WordPressu može varirati u zavisnosti od mnogih faktora, kao što su kompleksnost dizajna, broj proizvoda, funkcionalnosti koje su potrebne, integracije sa drugim softverskim alatima i platformama, kao i potrebno vreme i nivo iskustva programera ili agencije koja radi na projektu.

Ukoliko se odlučite za korištenje postojećih WordPress tema i dodataka, izrada prodavnice može koštati između nekoliko stotina i nekoliko hiljada eura, u zavisnosti od vaših potreba i zahteva.